mardi 27 mai 2008

2009 la protèsta NOW

Vonvonèja l'abelhard
Ame aquel amandament que nos tomba del cèl , d'unes podon creire que Nadal es "arribat".
Mas que i a totjorn
- l 'avis del consèlh constitucionel,
- la question del finançament de l'aparament de la lenga d'oc
- l'analisi saberuda facha per un jornaliste del Figarò (article envejat pel POC) e que mòstra plan consi aquela "butada" progressista per nosautres cambia pas rès pels franchimands del canal istòrica.
Que volon los terroristes jacobins que semenon de rembalhs de pertot ?
Sovenètz vos del ton de :" un quarteron de generals felons...."
Los terroristes intelectuals e centralisaires jacobins tenon encara mantunas responsas en resèrva e podon comptar sus des complicitats fondamentalas dins lor toca costumièra d'etnocidaires. De fach amenaçan l'unitat de nòstre bèl païs , per qué nos menan a l'uniformitat culturèla e nos fan nos demandar, consi los endurar encara ame son mesprètz esquisofrène, e per de que de milierats d'aujòls donèron lor vida per la dicha republicana " libertat, egalitat , fraternitat" . Devrian èstre rengats ame la mena des apatrides liberals que quitan pas de poirir la Tèrra , e sai que finançats per d'argent estrangièr, e donc condusits a la frontièra de la vida normala . Devrian pas aber lo drèch de parlar lo quite françès e devrian aprendre a parlar l'occitan e la tolerançia .
Parlarem pas de l'Academia , del Senat, dels medias , France Cultura subretot mas tanben Tf1, Antena 2 , e autres mantunes jornals "nacionals".

Aremarquém que jà se parla pas gaire d'aquel amandament.. Es acabat"passatz i a ren a veire..."
Pels françèse "mejans" avem agut çò que voliam, totes ne son rejovenits, l'esperavan, aladonc l'afar es clavat. (53% per 47% contre )
- L'avis del Consèlh Constitucional sera sai que positiu que d'òmes coma Le Fur (Breton) o Marc(Roergasse) desputats UMP an plan degut s'entresenhar dabant de nos pondre l'amandament de l'article 1 de la constitucion. Praquò cal pas oblidar que d''òmes coma Debre i son dintrats n'i gaire , e que son plan coneguts per lor envejar de far cocorico de longa , los quites pès dins la m...( definicion del françes jacobin donada per Coluche) .
- lo finançament mancara pas de pausar question tanben. A mai los conses aiman plan de pagar pels trepadors pavats d'autòblocants, son acostumats de donar d'argent pels vire-l'ase; o per reparar las façiadas, o encara per de musèus de tota mena, o des batèstas remembraires del passat( Puy lo Falord, e autras falsas fèstas de l'Edat Mejan) . Mas aparar una lenga? Es quicòm mai. Me sovèni d'un elegit de la Region mièj-pirenenca, disent dabant tot una amassada que se trachava de noms de luòcs de cadastres, qu'auria pas jamai cresegut que la "mòda" occitana prenga tant de vam. Era espantat de veire tant de joves.
A mai, aparar una lenga es mai accusator, que consi foguèt possible, de veire pas, qu'aviam una lenga dins lo rodol, qu'es a mand de crebar sens que degun se'n trachèsse... E encara mens los òmes de terrenc coma aiman d'o se sonar los sarra-manetas de tota tendéncia.
-enfin i a lo vejaire superior del intelectual superior de la nacion superiora tendéncia universaliste , universatile , qu'un bon exemple es porgit per lo Figaro que crei plan , que tot aquò cambiara pas gaire la demesida de las lengas regionalas e que França capitara subretot de de se metre clara dabant l'acampada generala de la francofonia al Quebec, aprèp las remarcas de l'envejada especiala de l'ONU, las quitias remarcas mutiples de l'UE e subretot ...aprèp la protèsta de Besièrs que boleguèt los elegits del mièjorn.
De fach aquel monde poderos joga la mòstra ... Mas quitan pas de nos voler escanar.
Mai grèu, vertat que los joves musicians , cineastes , escrivans se viran mai que mai a l'englès, i a de grops de ròck de Bordèu o Clarmont que traucan als USA o dins "England" que començan de ganhar mai de moneda.

Fin finala la protèsta de 2009 fa encara mai besonh que dabant ame la necessitat de ganhar sa presencia de la lenga d'oc sus las cadenas de la television de segur mas dins totes los medias a començar per lo net.
Mas sens s'enganar, que se trova que las cadenas tradicionalas son a mand de cabuçar, e que la publicitat las fugis mai que mai per se virar al net(mens 7% perper an , e per TF1 aquesta annada). E que los diferents publics se viran al net per vistalhar segond son plaser los programas de sa causida. D'en primièr a mai de 50% de la pornografia( e oc) mas encara de filmes , de reportages , documentaris de totas menas...
La television es en trin de venir un èstre de vièlh aganit.
Visca l'amandament , merce al Figaro de nos dubrir los uèlhs, e visca l'Occitanòfonia

Aucun commentaire: