samedi 9 février 2013

GIEC e escaufament climatic AJUDA AJUDA AJUDA

Lo GIEC e l' escaufament climatic ?

Trach d'un article de Marc Delepouve dins L'Humanitat dels Debats de la dimenjada ..

Pareis que l'escaufament climatic se manifèsta de mai en mai dins l' Antartic coma dins l' Artic e que l' auçament del nivèl marin deuriá èstre mai fòrt que previst .
Pareis que lo bolegadis climatic qu'arriba es inedich , imprevisible, e que lo sistèma format pel climat-biofèra-cicle del carbona es fòrça complicat de comprendre e de modelar.

L'autor escriu que i a dos biais per ensajar de preveire e de calcular las evolucions venentas:
  • la primièra : que los sabents sián en mesura de calcular las evolucions, siá d'un biais determinista siá d'un biais probabilista , mas encara d 'endevinhar a «viste de nas» sus la basa de las sentidas convergentas dels scientifics los fenomèns «novèls» . Mas de pas prendre en compte s'es pas possible de preveire quicòm. ??????
  • La segonda seriá de prendre en consideracion tot fenomèn tre que poirà pesar sus las evolucions venentas , mas sens ensajar de las qüantificar tre qu'o sabem pas far.
Las previsions del GIEC resultan del primièr metòde ( çò que se pòt mesurar) . Mas que per exemple l'absorcion del gas carbonic pel oceans foguèt pas gaire estudiada.... a mai l' absorcion de CO² pels nívols.
Mas que la question del metan foguèt quitament pas aprochada..
Se tròba que los regets de metan a partir de las tèrras geladas o dels fons marins , que se rescalfan , o recentament l'expleitacion del gas de sistre (NDLR) poiràn afortir bravament aquel escaufament .
Segond una comunicacion dels despartament de geologia del Québec e d'engenh geologica de l'universitat de Laval ( Quebec 2 febrièr de 2006): « una sortida en massa dels idratas de metan causada per exemple per una auçada de 1 o 2 °C de la temperatura dels oceans , çò qu'es plan compatible amb los modèles actuals, risca de produsir una augmentacion catastrofica del gas a efièch de sarra».
Aquel fenomèn fòrça imprevist , foguèt pas pres en compte pel GIEC en 2007.
òm estima ara que los idratas de metan al plond dels oceans, tenon dos còps mai d'equivalent carbona, que la totalitat del jaces de petròli e de carbon coneguts sus la Tèrra.
Cal saupre que lo reget d'una molecula de metan CH4, es detz còps mai marrida qu'una molecula de CO²
L ' escaufament ven donc un problèma major.
Las estudis actualas mòstran que l'equilibre actual climat-biografia-carbona es modificat .
Pel còp preissa de prendre de mesuras politicas .... Que supausan des cambiaments de societat, a mai una solidaritat al nivèl mondial , que lo sistèma capitalista e liberal pòt pas e vòl pas jamai cambiar.
L'autor conclús que lo GIEC representa pas la gravitat de la situacion a la nacion e que se tròba de fach al servici de la patz sociala.....
Podem pensar que la societat es pas preparada a las evolucions necessaris e que se coma es probable ( amb la pollucion menada per China, Índia , Brasil, Indonesia, Africa e l'expleitacion exponenciala dels gas de sistre USA (qu'una estudis americana mesurèt que 10% del gas s' escapava dins l' atmosfera , çò que nos fa un creis real de 100% en rapòrt de la referéncia CO² , alara cada governament deu cambiar lèu las prioritats e se pòt pas far que dins l'encastre de la solidaritat e de la democracia e de l'egalitat.....