vendredi 2 avril 2010

religion e scienca ficcion


Lo mond es estranh e meravilhos. Es a dire que d’unas personas se creson nascudas d’unes Dius invistables. Diu un personatge tarrible que te contrusiguèt la vida umana, de l’ongla dusca al pompilh,ame de la pasta de tèrra . E que te gaita, del cèl, per veire se fas co que cal , que seriàs ço que volguèt un cop èra. Aital seriam venguts una mèna de robòts, l’objèct d'un ensag absurd fabricat per far pas mai que çò de previst, que devèm de far mai que podriam pas far?…. Que la popèia escaparià al creator?
Mas per de que d' unes Dius nos aurian fabricat per far quicom mai que ço que volguèron que faguèssem a la debuta?
Consi que sià, far lo mal o lo ben, aquò's curios d’un Dius, vist qu’es el que te creèt ...
Se tròbon de milliards de personnes que creson força als Dius invistables.
Per l’ondrar, aquelses milliers de personas causisson de portar un capèl, d’autres un folard.
D’autres se genoulhan , d’autras s’arrapan pel sòl o se rebalan pels genolhs. E trobem tot aquo normal quand s'agis d'una religion oficiala . Mas que sufis d'agachar las ceremonias per realisar lo ridicul de totas aquelas menas de pregarias. Baste que vengua lo reialme de Diu mas per de que , per assegurar lo boclièr fiscal? Lo poder dels fenhants de la borsa?
Per aquò comprèni pas los que me dison que soi un falord d’aimar la scienca ficcion…. E lo film Avatar...Es a dire las òbras que son pas que d’ »histoires » d’imaginacion…
Que los estres umans somian e que las religions son los pus bèls racontes per somiar d'una autra vida, quicom de mai. A la vida del paire Nadal per exemple .
Mas la realitat es autra . Las religions son las mai grandas causas de guerras…. Qual un jorn ne farà lo bilanç?
E praquo que las aimi las polidas istòrias.... Mas qu'aquèla es la de la vida viudanta , e un pauc agra d'engolir.