vendredi 5 février 2010

Buka e mini rauba a Moscou


La Burka de Moscòu



Vist sus ARTE un reportatge sus la Russia d'uèi.

Lo jornalista francès que s' espanta de veire Moscòu ambe de neons , de publicitat. Per el es clar qu'an trobat la libertat.

Mas i a lo bon russa e lo missant russa

D'un costat los de la campanha endarrieirats , que se vestisson mal, o qu'an pas enveja , o , mas o dirà pas lo jornalista francés , sonque una vièlha que dirà qu'an pas los mejans de se crompar totes aqueles vestits , e de l'autre costat, miratge del monde liure, una pintada enrabiada per de que un dels cordurièrs major torna metre a la mòda los simbòls sovietics.

Los moscovitas vòlon trapar la 70 annadas perdudas. Clar que son pas totes que sómian d' o far. Mantuns tiran lo diable per la coa. Dirà pas que la mafià panèt totas las riquesas del país en 1989. La pintada jornalista es puslèu del costat de los que cachèron tot, per un punhal de cerieias que crompan tot , e que butan l'argent defòra, cap a Soïssa o endacòm mai....

Mas enfin lo melhor arribèt a la fin.

Quand nos mostrèron l'emission de tele preferida dels moscovitas : una polida emission que lo subjècte es de far lo procès d' un òme o d'una femna que sab pas se vestir coma cal.


Mas paurets , qu'aquò' s pas per de rire.

Aital visquèrem arribar una filha jova ambe una rauba mini mini ,a mai que los darrièrs centimètres de la rauba èran quasiment transparents . Nos diguèron que la filha èra regenta dins una escòla joseva . E que los directors que planhán de son biais de se vestir a l'escòla.

La vegèrem marchar dins un corredor entre los enfants que portavan la qipa, e que tiravan una brava lengassa , de desirénça, en fasent mina de gaitar la parèt.

La regenta foguèt jutjada e deuguèt cambiar de mòda , passèt una rauba longa e « confortabla » , blòda bofanta, que la fasiá revertar a una mestressa de las annadas 50...

Un darrièr detalh a perpaus, de la religion de la filha: avètz devinhar èra musulmana .


De difusir dins totas las mosquèas.

Aucun commentaire: