vendredi 9 mai 2008

lengas "comunalas"


Lo 7 de mai se debanèt un debat a la cambra. Se parlèt de las lengas escanadas. I venguèt la ministre Na Aubanèl que mostrèt plan que podrian totjorn ne'n parlar. S'i parlèt catalan , basc, occitan, alsacian, corse, flamand , breton creòle.... . Mas la ministre tenguèt la consinha e se calèt menimosament en permejant de pas parlar.
Los extrachs de drecha son levats d'un jornal franchimand: France soir que presenta un punt de vist objectiu del sicut.
La Despacha , lo jornal del mièjorn , ela li agrada melhor de se trachar del trafic" dels animals exotics", lo Monde e Liberacion vodon pas sonque una linha al debat de las lengas regionalas.
D'unes creseguèron un temps que quicòm se passava , o anava de se passar , e ben nos diguèron, a la fin, totes tal Coluche :"passetz qu'i a ren de veire".
Qu'es pas de creire mas i aguèt un quite academician , un saberut sab quite pas los apòrts occitans , bretons, normands, picards .... a la literatura e que coneis pas un quite mot sus las lengas de la França prigonda .
Monsen Rouart es un ase bèl qu'a escrich un libre pareis.. D'un autre costat se son totes coma aquò a l'academia , me pensi a la Carrere D'Encausse qu'es mai que mai anti regionaliste, e qu'es pas del Causse mejean, e ben fa una bela tropelada de democratas asinians.
Quand a la dona Aubanèl paura ela, teniam vergonha per ela; un trabalh de ministre aquò, paurèta , muda coma una carpa ?
Merce milanta còps als deputats présents a Paris que mantuns autres aprofèchavan de lors aumentations de salaris votadas a l'unanimitat...
Al cap a esquèrra, de la pagina , i a una pichòta istòria relativa a la naissença del françès, per:"favorisar las escambis entre los pòbles de la Gaule" , la melhora de totas qu'aviai pas jamai legida endacòm mai.
Enfin merce a France soir lo sol que parlèt de totes aquelses non eveniments.
Ara los medias se son jitats sus la Birmania e son òrre governament, aprèp la China e avant tot çò que podra capvirat los uèlhs del sicut françès....
Anem enfants de la Partiaaaaaaaaaaaa.
Darrièra novèla de la Despacha: als jòc d'escupir un nogal de cerièra a Quito: lo françès Dupont es 25 iéma.

Aucun commentaire: