mercredi 26 août 2009

L'ora occitana. Paris e lo desert françes


Sembla plan que tinda l'ora occitana.
S'ausis de votz gaire amistadosas. Vesem puntejar los sinhes d'une remesa en question de la decentralisacion . Que Paris vòl pas ren donar. Al contrari vòl tornar trapar las comandas.
E que nos dison que la lenga , pas pus qu'Occitania existisson pas .
Seràn de mai en mai nombrosas aquelas votz de la "diversitat" françèsa , per nos remembrar que sem pas res nosautres, e que l'universalime françès dèu demorar la tòca finala, per totes los pòbles de la creacion.
Coma los sinhes d'una reaccion anti-occitane , (anti lengas-"regionalas")s'amolonon de pertot , cal comprendre qu'es una brave sinhal per nosautres e, que l'occitan pruritz a un fum de monde.
Cal dire que per maites occitans l'exiténcia de polids servicis publics , d'una éducacion a gratis , e d'un sistème de santat exemplari , èran la prova, dusca ara, de la superioritat republicana. Servicis nacionals que faguèron naisser un estacament prigond e sai que justificat . Aquò's la rason que los occitanistes prechèron per ren , quitament dins lo voide, sens capitar de tirar lo pòble de son costat . Ara avem ambe los liberals , lo capitalisme trionflant, que capviran tot, e vendon totes los "joièls" de la "nacion" .
A mai las darrièras entreprèsas mièjornalas ancestralas clavan . Lo desèrt economica que ganha de pertot .

Aquò's la fin del sistème de l'unitat polida , establida sus l'existéncia d'interests comuns . Deman caldrà pagar, cadun de son sicap , de sas possibilitats , per la santat, l'escòla , la retirada ...
Quala serà la reaccion de l'occitan mejan ( e amai de totes los autres "regionals" de la "nacion" bretons, catalans, bascs , còrses, creòles , neerlandèses, alsacians, .... ) dabant aquel terratremol de las sias valors..? Se veirà lèu que i a pas que Paris dins l'exagòna e qualques pòles segondaris coma d'oasis al Sahara.
Aquò's lo '"challenge" dels jacobins universalistes franchimands que siàn de l'UMP o del PS , mudats dins las annadas 90 , en liberals convincuts de la superioritat dels mercats ...
La tòca: nos far engolar que i a ren de cambiat al païs dels drèches de l'òme. Que Paris es çò de melhor.
Mas lo rei es nud.

Aucun commentaire: