mardi 1 avril 2008

Dièu que la guèrra èra polida.


Dièu que la guèrra es polida. Nicolas de Londres nos diguèt consi se debanaria aquèla afar Afgana...1000 òmes per començar...
Qu'en França qu'es la reina de la democracia , i a pas solament besonh d'un debat a la cambra dels deputats , (onte i a , es pas de creire, mai de 250 doctors), pas pus qu'al quite senat, que répresenta gaire pas pus ( e de mens en mens)qu'un molon de vièlhs repapiaires sadols e parliquejaires.
Non la França pòd donar de leçons de democracia a totes. S'en priva pas. E contunhara de pissar la morala per totas sas canelas. Sem lo païs de la Libertat , de l'Egalitat e de la Fraternitat. Nòstre President a pas besonh de degun per far rajar la sang. Pòd anonciar d'una capitala estrangièra que la França, que manquèt la guèrra falorda d'Iraq, va prendre sul pic lo tren de la guèrra caluca de l'Afganistan? La grandor d'aqueste païs subrepassa la pichonèsa d'esperit estrèch coma lo mièu que ressega de longa : "mas per que s'acapriçar de combattre de semenaires d'opium, de capbords d' Islam, de truca lunas Talibans , tabans de tota mena que somian pas que d'esclafar las femnas e l'umanitat jos un tapador ofegant. Brèu una nòva inquisicion al sègle d'uèi.
Mas tot aquò es un rasonament qu'oblid la grandor de la França. Sens la grandor onte ne seriam? Renduts al non ren. Que seria l'Euròpa sens la guèrra Napoleonenca? que seria la França sens l'ajuda preciosa de la gleisa e de totis los rufians al sègle XIII?
Solide que la França se prenguèt la vergonha. Se podia pas. Qu'aguèsse desfautada tres guèrras modèrnas, quna vergonha ! ela que tant orgulhosa d'aprendre als escolans , que i a pas un quita païs onte daissèt pas d'òsses amics, los nòstres Occitans, los dels Corses, dels Catalans , dels Bascs e dels Bretonse de Françèses ambe los nautres mesclats a la bona "franquèta" tant fièrament.
Solide que per trapar los mercats de rebastison cal ben a la debuta èstre del fracatge... Senon pas cap de mercat. Bastir , debordelar. Debordelar e tornar bastir... Mercats de rebastison , mercats de vendas d'armas. Tot es ligat. Sem completament inocents de pas saber?
Es pas totjorn aital que se passa.
Mas anem, cal pas totjorn gingolar sus qualques millions de mòrts. Cal plan agachar l'avenir.
E l'avenir es un simbòl meravilhos desliurat per la tele. Un tank . Un bel aplèch de guèrra capable de passar jos l'aiga e aqui dessus un jovenòt polid bèl com un astre, e que patrolha los caminòls fangos per pas esclafar las belas promessas de las meissons. La flor de pavòt s'espandis a perda de vista , e lo calfaire del tank sus sa torèla que gaita ambe las binòclas longa-portada , sens gausar de sortir de la dralha, d'esclafar los camps de bulbes enlucernants d'eroïna que pagan la guèrra. Que lo jornaliste sab pas s'es la de l'Otan o la dels talibans....
Pus luenh i a la siloeta longa e magra d'un taliban que mira lo tablèu. Que la guèrra l'an jà ganhada, e vèsi pas cap d'explicacions que de pensar qu'es benlèu la rason de nòstra volontat d'èstre vincits ambe los grands fraires? los patrons? anglò-saxons.Per pas lo far de la pena un còp de mai.
Los Germans son venguts tròp pacifistas. Ambe los Anglès anem tornar recampar la "dream team" qu'emoscalhèt entrò 5 sègles l'univers conegut de la Tèrra . Sens oblidar de rendre omenatge als Espanhòls e als Portuguèses als Neerlandeses; que faguèron de lor melhor per aroinar elses tanben mantunas civilisacions de las pus polidas.
Venem de congrear lo triptica reial que tombèt l'URSS , a l'epòca amb lo papa (Joan Paul ), lo president Reagan, e Tatcher , levat qu'uèi la còla de prumièra compren : Bush, Benoit e....... Nicolas... La còla cambièt de forma un pauc .... La tòca es çò meteis. Es a cadun de cercar e de la trobar. Crèsi qu'es totjorn de se despartir lo monde, e las riquèsas coma diguèt D Mitterand dins son libre de remebranças.
E per ma fe lo franchouillard capmèstre eliseenc somiava pas que de capitar lo bon cai e lo bon tren. Es franc aquel Nicolas? Cercaria sonque de mercats? M'estonaria!
Nicolas pòd partir en guèrra e volontar la mòrt de joves soldats . Es previst . Es normal. A la guèrra pensatz! An sinhar per se batre Monsur!
Per contre aquel Estat putanièr dona pas la libertat de causir sa mòrt. Es totjorn enebit de causir lo jorn e l'ora mème s'una orra malautia vos descarra los uèlhs, coma a la paura Dona Sebire que sa lucha coratjosa m'espantèt . Aquel Estat s'en chauta de totas las donas Sebire mème se ne'n finisson pas de crebar dins vòtre canton. I aura totjorn un doctor per vos remembrar "son serment d'Hipocrate" o per vos mostrar la sortida dels suenhs paliatius.
Estat grimacièr. Estat sens morala vertadièra. Estat p.... Estat que ressontis pas cap de las nostras valors occitanas.

Aucun commentaire: