dimanche 28 octobre 2007

A Joan Bodon lo mestre


A Mureth tot se clina, e de pertot nos montan de torres de tota mena . Aici la torre que volia pas tombar. Aurian pogut la sonar la torre de l'ORTF, o de l'EDF, o de GDF , de ASF , o de la SNCF, mas non degun gausèt pas de li empegar un escais nom. D'una que lo pòble poguèt pas dintrar , que lo pòble es pas tant colhon qu'aquò . Un ami mèu me disia que lo pòble reverta una balèna. Aquel mamifèra "maos" avança doçamenton, menimosament, li pren lo temps que cal per se revirar, per traucar al krill, que lo krill es una mena de sopa de mantunas bestiòlas , que nosautres òmes gausarian pas de minjar, mas que per elas es lo gauch, la plenitud, l'avenir. Aladonc lo pòble reverta un tropèl de balenas, cerca de longa lo krill de son biais , de son eime , de son anma, de segur que l'òme vòl pas minjar aquel mescladis de carbetas , de cambas, de peis pichòts que dançan dins las ersas de la mar als pòles . Levat que la balena troba totjorn quicòm de minjar se crosa pas unes japonèses sul camin, que lo japonese per la balena reverta l'orqua; es a dire lo manjaire de balenas. Anem vai-i que los orques an pas de pietat . Tre que crosan una paura balena e lo sèu balenòt , vai i que s'i meton per los aluenhar l'un de l'autra, per los espaurugar. Puèi se troba totjorn , un mascle orque per venir los butar de tota sas fòrças , en plena celeritat , ambe lo cap del more, lo sèu nas ponchut, e per tuar l'enfant , e lo manjar, en familha.
Lo pòble reverta la balena , que li fa mai que mai de temps per trobar sa noiridura. Que creis totjorn al grand salvador d'en primier , puèi quan vei , lo pòble que i a pas pus de noiridura que d'espèr , alara lo còrs enòrm se revira , dos o tres còps dins totas los endreches... Sens trobar ren.
Que lo pòble vòl pas petar las cadenas . Totjorn creira lo plan vengut toca manetas que li fara las promesas las mai bèlas , las pus falordas . Lo "pòble " ne vòl pas ne venir a las mans .
Onte lo camin vira d'un autre costat ? Quand las condicions de la vida venon missantas .
Alara la nostra balena suauda, e son balenòt risolent podon venir salvatges , se lo krill manca.
E que lo pus tarrible , deman lo "krill" es per faltar.
Lo krill e l'espèr es ça mesme .
E qu'al cap , lo pòble a mai besonh d'espèr que de "krill".
Que l'òme viu pas que de pan. Una evidencia...

Aucun commentaire: