mercredi 31 octobre 2007

CARCASSONA, BESIERS, e ara?



D'en prumièr saludar la fisença per los qu'aguèron l'ideà de sonar lo rampel, e d'amassar totas las energias. Merce a totes . Merce a los que se bolegan Mas per ieu, s'agis simplament, de perpausar quicòm mai.
Erem 10 000 a Carcassona!
Erem 20 000 a Besièrs
Podriam , èstre 50 000 a Tolosa e 100 000 a Paris que lo poder s'en chautaria gaireben coma d'una figa. Quicha un pauc, benlèu confli?
Mas vertat que lo poder , dins un païs democratica se trufa de res . Lo poder escota lo resson prigond que monta del païs , se sona : lo rapòrt de las fòrças.
Praqu'ò cal dire que sem luenh del monde que s'amassèt n'i a gaire , d'occitans amai, per bramar la marseilhèsa sus la placa del Capitòla a TOLOSA per veire fin finala la França "occitana" se prendre una bona rosta.
Mas deman Cecilia, O Ornela Muti amassaran mai de monde, se lor pren l'ideà de mostrar un sen, o se PPDA dança la borrèa al JT , o se lo paure Benoit XVI li ven l'idèa de montar l'avenguda del camps eliseencs , tot nud ambe un chipelet al l'entorn de la talha.

Sem arrenduts al temps de las amassadas motonièras, al temps onte las plors magrinèls de qualquas morres coneguts podon trapar d'unes braves tropelas de monde.

Es aital , lo poder politic dira donc que la manifestacion occitana èra una brava protesta , çò qu'èra verai , mas sens que i a aqui ren de que far un trauc a la luna...

Al punt que ne sem praquò, cal metre mantuns ferres al fuòc.
Manifestar torna amai, oc mas cal fa quicòm mai.
Cal d'en primièr montar la protesta de Tolosa? o de Marselha? o de Montpelhièr? d'onte se pòd.

Per trapar la responsa cal se pausar la bona question : qual es lo subject que podria tirar l'uèlh d'un govèrn que corris de pertot pel monde en bramant pels dreches dels pòbles, per drech a la diferencia , per drech de parlar la sia lengua.
Qual fa la leiçon als Africans , als Russes , als Chineses, e a l'encòp als Americans. Qual construsis de museas per las civilisacions desapareigudas?
L'autre penjal de la protesta es donc d'escriure de pertot( a cada ambassada, consulat, organisacion sindicala, politica, religiosa, al nivèl comunal, religiosa.
Cal anar a Bruxela, Strasborg. Cal anar a l'Unescò, a l'ONU.

D'amassa, ambe los autres , Catalans , Bascs , Corses, Bretons cal escriure a totis los governs, los conflar de letras .
Cal aladonc establir la tièra de totes las organisacions que volèm tocar .
De seguida cal se despartir lo trabalh en partent de letras tipas.
Cal trobar de traductores de totas las lengas .
Enfin cal trobar un nom per aquela mena d'accion .
Perpausi : PAIS DELS DRECHES DE L'OME ... VERGONHA o APOTEOSA.. Qual sab?ONT NE SEM?
D'autras idéas podon grèlhar.
Levat que me pareis un bona debuta...
Aqui mon idèa e la partagi....
L'Alam Fabre
Per vos servir.

Aucun commentaire: